Dragon Media

Jag och molntjänster


skrivet den 11 mar av Sleepy, klockan:21:09
De flesta som är intresserade har läst spaltkilometer om molntjänster redan, men kanske inte så mycket om hur det fungerar i vardagen för en vanlig människa. Jag är en rätt vanlig människa, tror jag. I mitt jobb (med grafisk design) och tidigare som redaktör, stötte jag på molntjänster för länge sen – bl a för dokument och ekonomisystem – och serverhosting. Och privat trivs jag bra med molnet.

Fördelarna med molntjänster är många men de kräver förstås sin uppkoppling som bör vara stabil och konstant - även på fältet. Dagens företag är mer mobila än tidigare och man kan inte tappa kontakten med sina dokument bara för att man reser. Det är först de senaste åren som full mobilitet genom uppkoppling över allt (nästan över allt i a f) har åstadkommits med bl a mobilt bredband och internet ombord på tåg, bussar m m. Nu kommer 4G men för mig har den stora revolutionen varit att datakommunikation (först med GPRS och sen med 3G och ibland Edge) faktiskt fungerar ute dag efter dag. Sen om det går i 500 kbit eller 5000 spelar inte så stor roll om man bara ska maila, ladda upp ändringar i dokument o likn.

Jag var länge skeptisk till säkerheten som vid en första anblick känns tveksam, i a f i teorin, men precis som med nätbankerna är det något som bara fungerar i dag. Ingen tror väl längre att en hacker ska kunna kapa en bank eller i a f kika på ditt konto? Dels pratar vi om avlyssning när dina data förflyttas trådlöst och säkerheten hos molnföretaget. Vad händer om deras lagringssystem kraschar eller blir smittat? Här kommer backuplösningar och IT alarm hantering in. Sen är det en mental tröskel. Även om ingen tjuvkikar på dina dokument ligger de ju ändå hos en annan och du har dem inte hemma. Denna tröskel har jag numera tagit mig över och uppe bland molnen känns det bra. Där tänker jag stanna.


Be the first to rate this post

  • Currently 0/5 Stars.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Comments are closed