Dragon Media

Lite om molntjänster för konsumenter, som webbmail


skrivet den 25 mar av Sleepy, klockan:15:28

Låt oss öppna ett fönster så vi ser molnet. Vad finns det för molntjänster för vanliga konsumenter i dag, våren 2011? Nu vet jag förvisso inte exakt hur man definierar molntjänster men jag pratar om tjänster där data lagras i molnet, hos någon annan, alltså inte på din hårddisk hemma.

Jag lyssnade på ett föredrag om molntjänster, nätverkslösningar och serverhosting för några månader sedan och även om det var en trist talare så snappade jag upp ett och annat, som att säkerheten numera inte är något problem och att även stora företag går över till molnet.

Den mest kända molntjänsten är förstås webbmailen (Hotmail, Yahoo, Gmail o s v) där mailen och tillhörande kontaktlistor, kalendrar, chattar, anteckningar m m ligger hos leverantören. Webbmailen har utvecklats något enormt på senare år och numera är det nästan lika kraftfullt som Microsoft Outlook, Lotus, Apple Mail, Entourage och de andra stora programmen som du har installerat på din hårddisk. Du kanske inte får riktigt lika många extrafunktioner men å andra sidan är det snabbt, enkelt och du slipper krångla med installationer, backuper och uppdateringar.

Gmail t ex är extremt snabbt med tanke på att du kan ha hundratusentals mail i ditt konto och alla är sökbara och bearbetningsbara utan märkbar fördröjning. Här tycker jag att söket i Outlook är under all kritik i jämförelse, men så är ju också sök Googles paradgren. Gmail hävdar att man inte behöver lägga särskilt mycket tanke vid att radera, arkivera eller flytta mail till mappar eftersom allt är sökbart på ett snabbt och enkelt sätt. Och visst ligger det mycket i det. Du kan hålla ordning på läst och oläst, etiketter och stjärnmarkering. Det räcker långt.


Be the first to rate this post

  • Currently 0/5 Stars.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Comments are closed